Mini pączki w wersji fit
Składniki
– 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego ok. 140 – 150 g
– 1 łyżeczkę proszku do pieczenia bez fosforanów
– 370 g mąki pszennej typ 450
– 3 jajka klasy wagowej M najlepiej ekologiczne lub od kur z wolnego wybiegu
– olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć i bardzo dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki i wrzucać n gorący olej, który został wcześniej podgrzany w garnku (oleju w garnku musi być na tyle dużo, żeby pączki mogły w nim pływać). Czekamy aż pączki się zarumienią z jednej strony i delikatnie obracamy je na drugą stronę. Musimy pilnować, aby paczki za mocno się nie przyrumieniły. Proszę pamiętać o odsączeniu nadmiaru oleju w ręcznik papierowy. Jak pączki ostygną można delikatnie posypać je cukrem pudrem (najlepiej trzcinowym).