Mazurek w wersji fit

Mazurek w wersji fit

Składniki

– 300 g mąki orkiszowej typ 630

– 150 g oleju kokosowego

– 3 żółtka jajek klasy M

– 100 g płynnego, naturalnego miodu

– 1 łyżka babki jajowatej

– 100 g suszonych śliwek kalifornijskich

– 200 g suszonych daktyli

– 4 łyżki wyciśniętego soku ze świeżych pomarańczy

– garść migdałów blanszowanych, pokrojonych w słupki

– garść suszonej żurawiny

Przygotowanie

Mąkę połączyć z tłuszczem, miodem, babką jajowatą oraz żółtkami. Wszystko dokładnie zagnieść na jednolitą masę i włożyć na pół godziny do lodówki. Przełożyć ciasto do formy, ładnie uformować. Piec w temperaturze 175 stopni C około 25 minut. Wycisnąć sok z pół pomarańczy. Śliwki i daktyle zalać w osobnych naczyniach gorącą wodą. Po pół godzinie suszone owoce należy odsączyć i zblendować z sokiem z pomarańczy (do każdego rodzaju owoców dolać po 2 łyżki soku). Gdy ciasto wystygnie ułożyć na nim kolejno według uznania masę daktylową i śliwkową, udekorować migdałami i żurawiną.



/**
*/