Mazurek w wersji fit
Składniki
– 300 g mąki orkiszowej typ 630
– 150 g oleju kokosowego
– 3 żółtka jajek klasy M
– 100 g płynnego, naturalnego miodu
– 1 łyżka babki jajowatej
– 100 g suszonych śliwek kalifornijskich
– 200 g suszonych daktyli
– 4 łyżki wyciśniętego soku ze świeżych pomarańczy
– garść migdałów blanszowanych, pokrojonych w słupki
– garść suszonej żurawiny
Przygotowanie
Mąkę połączyć z tłuszczem, miodem, babką jajowatą oraz żółtkami. Wszystko dokładnie zagnieść na jednolitą masę i włożyć na pół godziny do lodówki. Przełożyć ciasto do formy, ładnie uformować. Piec w temperaturze 175 stopni C około 25 minut. Wycisnąć sok z pół pomarańczy. Śliwki i daktyle zalać w osobnych naczyniach gorącą wodą. Po pół godzinie suszone owoce należy odsączyć i zblendować z sokiem z pomarańczy (do każdego rodzaju owoców dolać po 2 łyżki soku). Gdy ciasto wystygnie ułożyć na nim kolejno według uznania masę daktylową i śliwkową, udekorować migdałami i żurawiną.