Mazurek pisanka
Składniki
– 200 g mąki
– 20 g świeżych drożdży
– łyżka cukru trzcinowego
– 100 ml mleka
– 4 łyżki masła
– 8 g cukru waniliowego bio
Na masę
– 250 g zmielonego maku
– 5 łyżek orzechów włoskich
– 5 łyżek rodzynek
– 3 łyżki miodu naturalnego
– szczypta cynamonu
– 50 ml mleka 3,2%
– 2 łyżki otartych skórek z pomarańczy i cytryny
– 150 g białej czekolady
Na dekorację
– garść orzechów nerkowca
– garść orzechów piniowych
– 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie
Do 100 ml ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy, żeby drożdże się rozpuściły i pozostawiamy na około 10 minut. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozpuszczone masło i cukier waniliowy. Po 10 minutach dodajemy zaczyn z drożdży i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie robimy masę makową. Zmielony mak zalewamy wrzątkiem i czekamy aż wystygnie. Potem go odsączamy i łączymy z rozdrobnionymi w moździerzu orzechami włoskimi, sparzonymi w gorącej wodzie rodzynkami, miodem, mlekiem i wszystko mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając składniki i dodajemy cynamon, skórki pomarańczy oraz cytryny. Ciasto po wyrośnięciu przekładamy do tortownicy i pieczemy w opcji z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C 30 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i jak ciasto wystygnie równomiernie na nim rozprowadzamy. Gdy czekolada zastygnie wylewamy masę makową. Następnie dekorujemy orzechami.