Kopytka z odrobiną zaskoczenia

Kopytka z odrobiną zaskoczenia

Składniki

– 1 kilogram ziemniaków mączystych
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– cebulka szalotka
– 1/3 szklanki mleka 3,2% tłuszczu
– sól
– mąka bezglutenowa np. mix firmy Schar

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w mundurkach około 30 minut. Pozostawić do wystygnięcia. Obrać ze skórki i dokładnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Najlepiej pozostawić je na noc w lodówce. Przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek i cebulkę przetartą na drobnej tarce. Następnie dolać mleka, dosolić i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, tak aby z ciasta można było zrobić wałki. Każdy wałek trzeba delikatnie przygnieść nożem, a następnie można pokroić po skosie zgrabne małe romby tzw. kopytka.



/**
*/