Kanapki zwane karnawałowymi piętruskami
Mogą również stanowić wspaniałe drugie śniadanie do szkoły. Im więcej ćwiczeń w robieniu kanapek, tym szybciej dzieci same bez narzekań zrobią śniadanie lub kolację.
Składniki na 8 trójkątnych piętrusków
– 12 kromek pieczywa tostowego (proszę patrzeć na etykiety, bo chleb tostowy lubi mieć dużo E)
– masło ( ok. 2 łyżki)
– kubeczek twarożku grani
– jogurt naturalny (ok. 150 g)
– jajko
– ćwierć pęczka umytego szczypiorku
– 5 rzodkiewek
– kilka plastrów szynki
– 3 plastry żółtego sera
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ugotować jajko ok. 5 minut i obrać ze skorupki. Ostudzone jajko przełożyć do miseczki, dodać masło, pół kubeczka grani i dwie łyżki jogurtu naturalnego, dosypać sól i pieprz do smaku. Następnie wszystko dokładnie rozgnieść widelcem, żeby powstała pasta.
Do drugiej miseczki włożyć pozostałą część twarożku oraz jogurtu i dokładnie wymieszać. Umyty szczypiorek drobno posiekać. Rzodkiewki pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce i wraz ze szczypiorkiem wsypać do miseczki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
Teraz przechodzimy do części artystycznej i tworzymy własne kanapki. Każda kanapka powinna składać się z trzech pięter pieczywa. Na poszczególne warstwy chleba kładziemy według uznania plaster sera żółtego, pastę jajeczną, następnie przykrywamy kromką chleba i nakładamy szynkę z twarożkiem szczypiorkowo- rzodkiewkowym. Gdy mamy już trzy warstwy pieczywa, dokładnie je dociskamy, żeby równo przylegały. Następnie przekrawamy je po skosie, żeby powstały dwa trójkątne piętruski. Tak pracujemy do wykorzystania składników.
You must be logged in to post a comment.