Kanapki zwane karnawałowymi piętruskami

Kanapki zwane karnawałowymi piętruskami

Mogą również stanowić wspaniałe drugie śniadanie do szkoły. Im więcej ćwiczeń w robieniu kanapek, tym szybciej dzieci same bez narzekań zrobią śniadanie lub kolację.
Składniki na 8 trójkątnych piętrusków
– 12 kromek pieczywa tostowego (proszę patrzeć na etykiety, bo chleb tostowy lubi mieć dużo E)
– masło ( ok. 2 łyżki)
– kubeczek twarożku grani
–  jogurt naturalny (ok. 150 g)
– jajko
– ćwierć pęczka umytego szczypiorku
– 5 rzodkiewek
– kilka plastrów szynki
– 3 plastry żółtego sera
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
Ugotować jajko ok. 5 minut i obrać ze skorupki. Ostudzone jajko przełożyć do miseczki, dodać masło, pół kubeczka grani i dwie łyżki jogurtu naturalnego, dosypać sól i pieprz do smaku. Następnie wszystko dokładnie rozgnieść widelcem, żeby powstała pasta.

Do drugiej miseczki włożyć pozostałą część twarożku oraz jogurtu i dokładnie wymieszać. Umyty szczypiorek drobno posiekać. Rzodkiewki pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce i wraz ze szczypiorkiem wsypać do miseczki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.

Teraz przechodzimy do części artystycznej i tworzymy własne kanapki. Każda kanapka powinna składać się z trzech pięter pieczywa. Na poszczególne warstwy chleba kładziemy według uznania plaster sera żółtego, pastę jajeczną, następnie przykrywamy kromką chleba i nakładamy szynkę z twarożkiem szczypiorkowo- rzodkiewkowym. Gdy mamy już trzy warstwy pieczywa, dokładnie je dociskamy, żeby równo przylegały. Następnie przekrawamy je po skosie, żeby powstały dwa trójkątne piętruski. Tak pracujemy do wykorzystania składników.




/**
*/