Ciasteczka całuski czekoladowe
Składniki na 10-12 ciasteczek
– 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady,
– 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub rozkruszonych w moździerzu,
– 4 łyżki mąki pszennej typ 400,
– 2 łyżki masła,
– 2 łyżki cukru trzcinowego,
– 4 łyżki jogurtu naturalnego,1/3 łyżeczki sody,
– 2 łyżki ulubionej konfitury (morelowa, truskawkowa, malinowa itd.) uwaga na substancje słodzące i konserwanty.
Przygotowanie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z pokruszoną czekoladą wkładamy do garnka z gorącą wodą i mieszamy, aż czekolada się rozpuści), dodajemy orzechy, mąkę, masło, cukier, jogurt i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste tak aby można z niego lepić kulki. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy i kładziemy nasze ciasteczka na natłuszczoną blachę. Pieczemy w piekarniku w opcji góra i dół w 200 stop. 10-15 minut. Po wystygnięciu na jedno ciastko nakładamy konfiturę i przykrywamy drugim ciastkiem.