Chrońmy swoje zdrowie, myjąc właściwie owoce i warzywa

Chrońmy swoje zdrowie, myjąc właściwie owoce i warzywa

W dzisiejszych czasach zanieczyszczenie gleby i powietrza jest bardzo duże. Ponadto, aby chronić rośliny dodaje się różnego rodzaju pestycydy. W związku z tym trzeba pamiętać o dokładnym myciu owoców i warzyw. Nie chodzi jednak o długie moczenie w ciepłej wodzie, ale o zachowanie pewnych reguł mycia, aby pozbyć się bakterii, pestycydów.

Oto prosty sposób. Do ciepłej wody należy dodać na 1 litr wody 2-3 łyżki kwasku cytrynowego i moczyć warzywa i owoce około 5 minut. Tylko w odczynie kwaśnym uda nam się zlikwidować takie bakterie jak E.Coli, Listeria. To jednak dopiero połowa pracy, żeby pozbyć się pestycydów trzeba stworzyć środowisko zasadowe. Do tego potrzebna jest sól, ale nie może być jodowana czyli pozostaje nam sól kamienna, najlepiej drobna, żeby się szybciej rozpuszczała. Na 1 l wody sypiemy około 2 płaskie łyżki soli i również moczymy produkty nie dłużej niż 5 minut. Następnie trzeba jeszcze warzywa i owoce przepłukać w czystej, ciepłej wodzie. I dopiero teraz można bezpiecznie zajadać.

Powyższy sposób postępowania odpowiada na pytania często zadawane po co jeść warzywa i owoce lepiej wziąć suplementy, bo przecież one nie są pryskane. Dzięki takim prostym zabiegom higienicznym możemy zapomnieć o takich wątpliwościach.



/**
*/