Choinki z czekolady, kuszą smakiem i najważniejsze mają zdrowe orzechy, żurawinę …

Choinki z czekolady, kuszą smakiem i najważniejsze mają zdrowe orzechy, żurawinę …

Składniki

– 50 g czekolady mlecznej
– 50 g czekolady gorzkiej 70%
– 100 g orzechów laskowych
– garść płatków migdałowych
– mile widziana suszona żurawina lub rodzynki (ok. 20 dkg do ozdoby)
– 1/2 paczki tzw. słonych, cienkich paluszków (proponowałabym paluszki o małej ilość soli)

Przygotowanie

Czekoladę gorzką i mleczną należy rozpuścić w kąpieli wodnej (czekoladę pokruszyć na małe kawałki przełożyć do miski zanurzonej w garnku z gorącą wodą). Paluszki ułożyć w choinkę tzn. na środku jeden długi paluszek, po bokach proporcjonalnie rozłożone paluszki. Następnie polać wszystko rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie rozłożyć orzechy laskowe, płatki migdałowe i suszone żurawiny lub rodzynki. Poczekać aż czekolada zastygnie. Można włożyć na godzinę do lodówki.



/**
*/