Chłodnik z botwinki super doprawiony

Chłodnik z botwinki super doprawiony

Składniki

– 4 pęczki botwinki

– duży ogórek zielony

– pęczek rzodkiewek

– pół pęczka koperku

– średni ząbek czosnku

– pół cytryny

– pół litra maślanki naturalnej

– sól do smaku

Przygotowanie

Buraczki umyć i gotować wraz z łodygami w litrze wody około 20 do 30 minut. Ogórek obrać ze skórki i zetrzeć razem z rzodkiewką na tarce o grubych oczkach. Buraczki wyjąć z wywaru, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Łodygi pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dodać do wywaru z buraków, dolać maślankę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Czosnek rozgnieść w prasce, dodać do zupy i ponownie dokładnie wymieszać. Na koniec zupę posypać drobno pokrojonym koperkiem.



/**
*/