Chłodnik z botwinki super doprawiony
Składniki
– 4 pęczki botwinki
– duży ogórek zielony
– pęczek rzodkiewek
– pół pęczka koperku
– średni ząbek czosnku
– pół cytryny
– pół litra maślanki naturalnej
– sól do smaku
Przygotowanie
Buraczki umyć i gotować wraz z łodygami w litrze wody około 20 do 30 minut. Ogórek obrać ze skórki i zetrzeć razem z rzodkiewką na tarce o grubych oczkach. Buraczki wyjąć z wywaru, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Łodygi pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dodać do wywaru z buraków, dolać maślankę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Czosnek rozgnieść w prasce, dodać do zupy i ponownie dokładnie wymieszać. Na koniec zupę posypać drobno pokrojonym koperkiem.