Batoniki daktylowo–owsiane bez pieczenia

Batoniki daktylowo–owsiane bez pieczenia

Składniki
– 200 g suszonych daktyli bez pestek (trzeba zwracać uwagę, żeby nie były siarkowane, bez dodatku cukru,
najlepiej miękkie)
– 100 g mąki dyniowej lub migdałowej
– 100 g ciemnego kakao
– 70 g płatków owsianych
– 50 g ziaren słonecznika
– 100 g suszonych żurawin lub rodzynek lub suszonej moreli
– 70 g oleju kokosowego

Przygotowanie
Daktyle moczymy w pół szklanki ciepłej wody (około pół godziny), następnie wszystko dokładnie blendujemy. Powstałą masę przelewamy do miski, dodajemy mąkę dyniową lub migdałową, kakao, płatki owsiane, ziarna słonecznika, żurawinę lub rodzynki lub suszone pokrojone morele (w zależności od upodobania), dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać oleju kokosowego i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na foremkę o wymiarach około 25 cm na 20 cm, wyłożoną pergaminem do pieczenia. Masę trzeba równomiernie rozłożyć na foremce i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Po wyjęciu trzeba ciasto pokroić na równej wielkości prostokątne batony. Jest to zdrowa przekąskę na drugie śniadanie lub podwieczorek (dobra w szkole jak i na podróż).



/**
*/