Karnawałowe szaszłyki ludziki z pysznym dipem jogurtowym
Składniki
– 10 patyczków bambusowych
– pęczek rzodkiewek
– ogórek zielony lub kiszony
– 10–12 pomidorków koktajlowych
– awokado
– 20 dag szynki drobiowej
– 15 dag twardego żółtego sera
– garść rukoli
– pół cytryny
– sól, pieprz
– mały kubeczek gęstego jogurtu
– kilka gałązek szczypiorku
Przygotowanie
Na każdy patyczek bambusowy można nałożyć jako głowę rzodkiewkę lub pomidorek, awokado w kształcie prostokąta może stanowić korpus (powinno się je pokropić sokiem z cytryny aby nie czerniało). Ludziki powinny różnić się od siebie, więc korpus można zrobić z sera lub szynki. Każdy ludzik może być ubrany w rukolę. Wystarczy tyko zawinąć ją wokół szaszłyka.
Do dipa potrzebujemy mały kubeczek gęstego jogurtu np. typu greckiego, pokrojony szczypiorek, szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Wesołe postacie zachęcą dzieci do spróbowania zdrowej przekąski, nawet jeżeli nie [przepadają za warzywami.