Placuszki waniliowe – bezglutenowe
Składniki
– 1 l kefiru 1,5%
– szklanka mąki kukurydzianej
– szklanka mąki mix it firmy schar
– 8 g cukru waniliowego Bio
– 5 g czystej wanilii
– 5 bananów
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Kefir połączyć z dwoma rodzajami mąk, dodać cukier waniliowy i trzcinowy oraz wanilię. Następnie wszystko dokładnie wymieszać. Banany zgnieść za pomocą widelca na jednolitą masę i dodać do pozostałych składników. Ciasto powinno być gęste, tak aby nie zsuwało się z łyżki. Na patelnię wlać niewielką ilość tłuszczu, rozgrzać i za pomocą łyżki układać okrągłe placuszki. Piec około 5 minut z każdej strony, aż placki się zarumienią.