Placuszki makaronowe z warzywami
Bardzo często zastanawiamy się co zrobić z makaronem, który nam pozostał np. od obiadu. Jest to jedna z ciekawych propozycji, jak go wykorzystać.
Składniki
– 250 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
– biała część pora
– ½ czerwonej papryki
– 2 – 4 łyżek jogurtu naturalnego
– 3, 4 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnista pszenna)
– ½ pęczka natki pietruszki,
– 6 zielonych, wydrylowanych oliwek (opcjonalnie)
– 1 jajko
– sól, pieprz do smaku
– dla tych co wolą trochę pikantniejszą wersję – dwa ząbki czosnku
– łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Makaron gotować około 10 minut – od momentu uzyskania temperatury wrzenia. Następnie przecedzić i przelać zimną wodą, aby nie był posklejany. Wszystkie warzywa pokroić na małe kawałki i dodać do makaronu. Wymieszać dokładnie, następnie dodać jogurt, mąkę i jajko, doprawić do smaku. Jeżeli placuszki mają być bardziej pikantne można dodać czosnek, przepuszczony przez praskę. Masa na placki powinna być zwarta, ale nie sucha (składniki powinny być dobrze połączone), aby poprawić jej konsystencję, można dodać więcej jogurtu. Na patelnię trzeba wylać niewielką ilości oleju i smażyć placuszki z każdej strony, aż do przyrumienienia.